Sanacija neugodnih mirisa iz ventilacije

Ventilacija neugodni mirisi

Stanovnici stambenih zgrada sa zajedničkim sustavom ventilacije često se susreću s neugodnom situacijom kada se iz ventilacije pojave neugodni mirisi. Umjesto dostave svježeg zraka i uklanjanja iskorištenog, takav sustav postaje uzrok problema i neugode.

Svrha ventilacijskog sustava u stanu je prirodna razmjena zraka. Ventilacijski otvori za izmjenu zraka se najčešće nalaze u kuhinji i kupaonici te su s kanalima spojeni na vertikalnu ventilacijsku cijev na koju su spojeni i drugi pojedinačnih stanova na vašoj vertikali.

U višestambenim zgradama stare konstrukcije vjerojatnije je da će stanovnici imati problema s pojavom neugodnog mirisa, jer su sustavi kombinirani s dimnjacima, zračnim kanalima, djelomično začepljenim i uništenim.

Pri projektiranju stambenih zgrada pretpostavlja se da će svi stanovnici biti zadovoljni prirodnom izmjenom zraka. Kad se u jednom od stanova instalira moćan sustav s ventilatorima, npr. moćna kuhinjska napa, protoci zraka se premještaju. Kao rezultat toga, neugodni mirisi upadaju u susjedne stanove.

Nakon ugradnje plastičnih prozora, prirodni protok zraka u stan je praktički eliminiran. Kao rezultat toga, izmjena zraka naglo se smanjuje i mikroklima u stanu se pogoršava. Ugradnja ventila za dovod svježeg zraka ispod prozora ili u zidu će ublažiti problem.

Zidni ventil za dovod čistog zraka

Neugodni mirisi u ventilacijskim sustavima mogu biti uzrokovani raznim izvorima kao što su nakupljena plijesan, miris dima iz susjednih stanova, uginuli glodavci i insekti u kanalima, kondenzacija vlage i curenje vode u kanale, smrzavanje vode u zimskim mjesecima i otapanje u toplijim periodima, loši građevinski materijali, mehanički problemi s odsisnim ventilatorima i drugi uzroci.

Naravno, važno je ukloniti ne samo neugodan miris nego i uzrok zbog kojega nastaje. Zato je u većini slučajeva pozivanje stručnog tima najbolja odluka.

U ispravnom stanju, ventilacijski kanal izvlači zrak iz prostorije, odnosno u njemu je propuh. Vrlo je lako provjeriti njegovu prisutnost.

  • Uz ventilacijsku rešetku postavi se upaljena svijeća ili upaljač – ako se plamen tj. dim primjetno povlači prema otvoru za ventilaciju, onda je sve u redu. Ako ostane okomit ili se otklanja dalje od rešetke, kanal je neprohodan i treba ga očistiti.
  • Na ventilacijsku rešetku prisloni se list običnog papira ili komad lagane plastične folije. Ako se drži na rešetki, sve je u redu, ako propada – kanal treba očistiti.

Prije nego što analizirate zašto se zbog ventilacije pojavljuje neugodan miris, trebali biste barem imati osnovno razumijevanje kako izgleda ventilacijski sustav cijele zgrade. Ovisno o dizajnerskim značajkama zgrade (posebno broju katova i broju ventiliranih prostorija), ventilacijski sustav može se organizirati na jedan od dva glavna načina.

  1. Spajanjem ventilacijskih kanala više stambenih jedinica na jedan zajednički.
  2. S pojedinačnim kanalima. U ovom slučaju, svaki otvor za ventilaciju ima svoj kanal i spaja se izravno na izlaz za ventilaciju u vanjski prostor. Dopušteno je međusobno povezivanje kanala (na primjer, kuhinja, kupaonica i WC).

Rješavanje problema začepljenog kanala možete raditi samo ako je uzrok začepljenja ili neugodnog mirisa blizu ventilacijskog otvora. U drugim slučajevima ne biste trebali eksperimentirati – trebate kontaktirati stručnjake.

Ako zgrada nema potkrovlje, a na krovu je ugrađena niska izlazna cijev za odvodnu ventilaciju, nečisti zrak s ulice i miris dima s prozora i balkona najbližih susjeda lako mogu ući u ventilacijske kanale par gornjih katova. Posebno se često ovaj problem pojavljuje na mjestima s jakim vjetrom, koji zrak tjera unutra.

Drugi mogući razlog za pojavu neugodnog mirisa kod stanara gornjih katova je narušavanje dizajna ventilacije u zgradi. U zgradi gdje postoji zajednički ventilacijski kanal, nepoželjno je dovoditi pojedinačne ventilacijske kanale s posljednja dva kata, jer se ne može zajamčiti normalno funkcioniranje ventilacije. To znači da vlastiti onečišćeni zrak neće biti pravilno uklonjen iz naših prostorija, a pored toga, zrak s nižih razina može ući u naše ventilacijske kanale.

U oba slučaja možete se osigurati instaliranjem uređaja za prisilno uklanjanje zraka.

Skidanje rešetke zidnog ventilatora

Na što vas točno podsjeća miris koji dolazi sa strujanjem zraka?

Miris plina (pokvarena jaja) 

Obično takav miris ukazuje na curenje plina. Dakle, ako se grijete na prirodni plin i osjetite miris pokvarenih jaja, treba odmah djelovati – isključite plin, otvorite sve prozore, pozovite stručnjaka i napustite stan ako možete.

A što ako osjetite miris pokvarenih jaja, ali ne koristite plin? Takav miris mogu ispuštati i mrtvi glodavci koji su se počeli raspadati.

Činjenica: prirodni plin je zapravo bez mirisa, ali u njega se dodaju kemikalija jakog mirisa koja će vas upozoriti ako dođe do curenja plina.

Mirisi paljevine i električnih komponenti

Vjerojatno postoji problem s ožičenjem ili sustavom motora električnog ventilatora. U tom slučaju svakako isključite uređaj jer bi se cijeli sustav mogao pregrijati. Pozovite kućnog majstora koji će otkloniti kvar.

Savjet: ako već duže vrijeme niste koristili svoj klima-uređaj, nakon uključenja može se pojaviti takav miris. Dajte klima-uređaju malo vremena i miris će, najvjerojatnije, nestati za 20-30 minuta. Takav miris može nastati i ako upalite grijalicu sa žarnim nitima (kalorifer) na kojima se nataložila prašina od dugog stajanja.

Miris urina

Ako osjetite miris mokraće, to je najvjerojatnije zato što su glodavci vaš ventilacijski sustav učinili svojim domom. Naravno, miševi vrše nuždu i mokrenje na mjestima gdje se gnijezde.

Miris raspadanje organske tvari

Još jedan miris koji može ukazivati na uginule glodavce u ventilacijskim kanalima. Nepotrebno je reći da biste se trebali pokušati riješiti ostataka što je prije moguće.

Miris plijesni i truleži

Iako je teško uočiti stvarnu plijesan koja raste duboko u ventilacijskom sustavu, miris plijesni odličan je pokazatelj problema. Ovo je, možda, najčešći problem s ventilacijskim i klimatizacijskim sustavima vezan uz mirise.

Curenje vode i kondenzacija vlage u ventilacijskim sustav stvara povoljne uvjete za rast plijesni i bakterija.

Upozorenje! Velike su šanse da bi vaš sustav i dalje mogao savršeno dobro funkcionirati s plijesni u njemu, ali to utječe na kvalitetu zraka koji udišete. Zapravo, spore koje dolaze iz plijesni mogu povećati rizik od respiratornih infekcija.

Kako riješiti problem s lošim mirisom koji dolazi iz vaših ventilacijskih otvora?

Ukratko, vaši ventilacijski otvori neće imati loš miris ako su kanali čisti i dobro funkcioniraju.

Očistite ventilacijski otvor i poklopac kanala

Za čišćenje poklopca možete koristiti toplu vodu i sapun. Alat za ribanje ili četka mogu dobro doći ako ima postojanijih taloga.

Također možete koristiti usisavač na poklopcu i prolazu kanala. Pokušajte usisati sve, mreže, prašinu i prljavštinu koju uočite.

Koristite sodu bikarbonu u kanalu

Ovo je jednostavan način da prikrijete neugodne mirise. Jednostavno stavite sodu bikarbonu u kanal prije nego što vratite poklopac.

Soda neće riješiti korijenski uzrok problema, ali može učiniti miris malo podnošljivijim dok čekate da profesionalac otkloni stvarni problem.

Koristite filterske pregrade

Možete ugraditi filterske jastučiće u kanale. Iako se obično koriste u poslovnim zgradama, školama, proizvodnim mjestima i dr., možete ih također iskoristiti u svom stanu. Jastučići skupljaju onečišćenja iz zraka te će miris učiniti manje neugodnim.

Pozovite stručnjaka

Ako su vaši pokušaji uklanjanja neugodnih mirisa iz ventilacije bili neuspješni, bolje je kontaktirati stručnjake. Kada se obratite profesionalcima, ne morate se pitati o uzroku pojave neugodnih mirisa. Oni će dijagnosticirati sustav, odrediti uzrok te vam dati preporuke za rješenje problema.


Podijelite ovaj koristan članak s drugima!