Održavanje zelenih površina, vrta i okućnice

Trava i druge biljke neprekidno rastu a vi često nemate slobodnog vremena ili volje za navodnjavanje, košnju travnjaka, šišanje živice, orezivanje i druge poslove koji spadaju u održavanje vašeg dvorišta. Ipak, želite održati zdrav i lijep izgled vašeg travnjaka pa tražite stručnu i odgovornu osobu za taj posao.

Nudimo vam kompletnu uslugu održavanja travnjaka – mjesečno, sezonski ili prema periodici koja vama odgovara. Za održavanje tijekom cijele godine u sezoni nudimo dodatne pogodnosti.

Održavanje travnjaka i košnja trave

Travu treba redovito održavati ako želite sačuvati njeno zdravlje i uredan izgled. Travnjak je potrebno povremeno prihranjivati a oštećene dijelove obnavljati dosijavanjem. U sušnim periodima zalijevanje je obavezno. Pokošenu travu i drugi bio-otpad zbrinjavamo prema važećim propisima.

Uredna okućnica i pokošena trava predstavljaju ogledalo kuće i obitelji, ugodna oku prolaznicima te zadovoljava lokalne komunalne propise. 

Priroda Hrvatske – travnjaci.

Šišanje živice

Živice su najljepše i najdugovječnije ograde. Kvalitetna i gusta živa ograda osigurat će vam privatnost, smanjiti utjecaj buke i vjetra, odvraćati životinje, te štititi od pogleda znatiželjnih pogleda.

Redovito i pažljivo održavanje živice neophodno je za bujan izgled i zdravlje. Živice treba redovito šišati, nekoliko puta godišnje, kako bi zadržale gustu formu i precizan oblik. Svako zidno grmlje ima svoj ritam rasta i razvoja, pa orezivanje treba prilagoditi prema vrsti biljke.

Za uredan izgled, listopadnu živu ogradu treba je šišati dva do tri puta godišnje, a crnogoričnu jednom ili dva puta godišnje.

Orezivanje cvjetnih i ukrasnih grmova

Kod uređivanja vrta, održavanje cvjetnih i zelenih grmovi spada u neizostavne radove. Svojim oblikom, strukturom i bojama imaju veliki utjecaj na ukupnu sliku vrta. Ukrasni grmovi razlikuju se po veličini, obliku i visini do koje rastu. Patuljasto grmlje koristi se za pokrivanje tla, a visoko kao samostalni ukrasni elementi.

Grmlje zalijevamo tijekom dužih razdoblja bez kiše. Grmlje koje ima plitko korijenje potrebno je češće zalijevati. Za zdrav rast neophodno je povremeno dohranjivanje s organskim i anorganskim gnojivima, naročito nakon rezidbe.

Redovito održavano ukrasno grmlje rijetko napadu štetnici i biljne bolesti. Kako stari, grmlje počne gubiti vitalnost te postaje osjetljivo na loše vremenske uvjete i nametnike. Staro grmlje koje nema više vitalnosti se uklanja i zamjenjuje s mlađim.

Stojimo vam na raspolaganju za savjete oko održavanje i orezivanja.

Njega drveća

Ukrasno drveće u većini slučajeva ne zahtijeva orezivanje. Orezivanju pristupamo zbog nedostatka prostora za širenje i rast drveta ili zato što želimo oblikovati stabla prema našim željama.

Listopadno drveće se obrezuje, dok je kod četinjača potrebno ukloniti samo bolesne, oštećene grane i suhe grane. Četinjače i zimzelene bjelogorice obrezujemo ljeti, nakon uklanjanja suhih i bolesnih grana. Bjelogorice obrezujemo kada miruju, najprikladnije vrijeme je kasna jesen i zima.

Prije orezivanja drvo temeljito pregledavamo i stvaramo sliku o obliku koji želimo postići. Pri tome se mora imati na umu da je za postizanje određenog oblika drveta potrebno i više godina orezivanja. Rezanje grana predstavlja veliki stres za drvo te zahtjeva znanje i pažljivo postupanje kako se ne bi naštetilo biljci.

Mi znamo kako osloboditi drvo od nepotrebnih i bolesnih grana te stvoriti željeni oblik.

Ukrasno drveće

Oprema i alat

Posjedujemo kvalitetne strižne i rotacijske kosilice, trimere, vrtlarske škare, škare za obrezivanje, visoke ljestve, vrtna kolica i druge strojeve i alate za kvalitetno održavanje.

 

Dopustite da vas iznenadimo a vaša okućnica doslovno procvjeta 🌼

Održavanje zelenih površina, vrta i okućnice, kosidba - Kućni majstor
Održavanje zelenih površina, vrta i okućnice, šišanje živice - Kućni majstor
Održavanje zelenih površina, vrta i okućnice, zalijevanje - Kućni majstor
Održavanje zelenih površina, vrta i okućnice - Kućni majstor